Boynun ön bölümü ve bu bölümü oluşturan organların tümü boğazdır. Boğazın ağız boşluğu ile birleştiği yerde bademcikler yer alır. Boğazın çatısında boğaz adenoitleri denilen küçük ve bademcik yapısındaki bezler vardır. Boğazın üst kısmında, yan duvarlarda, orta kulağa açılan bir boru bulunur. Burun ve ağız kapatılıp, akciğerler zorlanarak hava dışarı verilmek istendiğinde hava bu kanaldan geçip kulak zarına tazyik yapabilir. Kulağa damlatılan ilaçlar bu kanaldan (östaki borusu) boğaza akabilir. Boğaz hastalıkları rahatsızlığın nedenine göre farklı yöntemlerle tedavi edilir.
Boğaz Hastalıkları Tedavisi
Söz konusu meydana gelebilecek boğaz hastalıklarında, hastalıklara önceden müdahale edilebilmesi çok önemlidir. Bunun içinde erken teşhis konulmalıdır. Erken teşhis sayesinde birçok hastalık, kısa sürede tedavi edilir. Aksi takdirde hastalıklar daha fazla ilerleyerek, daha büyük olumsuz sonuçlar doğurabilir. Erken teşhis için yapılması gereken şey, kişinin boğazında meydana gelen ağrı, kaşıntı, acı gibi hislerin farkına varmasıdır. Boğaz hastalıkları çeşitlidir. Her hastalığın ortak belirtileri olduğundan, kişiler kendi kendilerine hastalık teşhisi koyarak ilaç kullanmamalıdır. Yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı nedeniyle çok daha büyük rahatsızlıklar oluşması muhtemeldir. Boğazda meydana gelen ağrı veya acı, kulaklara da yansıyabilir. Eğer bu tür şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Boğaz hastalıklarının tedavisi için hastalığın türüne göre, tedavi planlaması yapılır. Eğer ciddi bir hastalık değilse, medikal yöntemlere başvurulabilir. Bu noktada kişinin, doktorun önereceği boğaz spreylerini veya medikal ilaçları düzenli olarak kullanması gerekir. Fakat daha ciddi bir durum söz konusuysa veya geç kalınan bir teşhis varsa, cerrahi yöntemlere başvurulması gerekebilir.
Dil bağı, faranjit, geniz eti ve bademcik, horlama ve uyku apnesi, reflü, tiroid, ses teli rahatsızlıkları gibi rahatsızlıkların tedavisini Op. Dr. Ali Ekber İLKNUR yapmaktadır.