Solunum ve koklama görevlerini üstlenen burun yüzün tam ortasında bulunur. Yapı olarak kıkırdak, yumuşak doku ve kemikten oluşan burnun içinde tüyler, mukus tabakası ve kılcal damarlar yer alır. Burunda bulunan duyu sinirleri ile koku almaçları ise burnun tam olarak üst kısmındadır. Bu yapıda kimi zaman çeşitli etkenlere bağlı olarak birtakım hastalıklar söz konusu olabilir.
Burun Hastalıkları Nelerdir?
Özellikle havaların soğumasıyla birlikte bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalardan kaynaklanan hastalıkların sıklığı artış gösterir. Bu dönemlerde vücudu gerekli şekilde dış etkenlere korumamak, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinden vücudu mahrum bırakmak çeşitli hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Söz konusu faktörler dolayısıyla zayıf düşen bağışıklık sistemi mikroorganizmalara karşı mücadele etmekte zorlanır ve mikroorganizma kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına engel olamaz.
Sinüzit Nedir?
Burundaki hava boşlukları sinüs olarak adlandırılır. Sinüslerin iltihaplanması ise sinüzit olarak tanımlanır. Genel olarak solunum yollarında görülen bir enfeksiyon sinüzit problemini doğurur. Enfeksiyon sebebiyle burun kanallarının tıkanmasıyla birlikte sinüs salgıları boşalamaz ve sinüslere birikir. Bu birikimin neticesinde de iltihap meydana gelir. Sinüzete sebep olan diğer durumlar şu şekildedir:
- Akut sinüzit erken tanıyla birlikte antibiyotik gereksinimi duyulmadan tedavi edilebilirken sinüzitin kronik bir hal alması halinde daha uzun bir tedavi süreci işleyecektir.
- Burun kemiğinin eğri olması
- Bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmaması
- Burun etinin normalin dışında büyüme göstermesi
Akut sinüzit erken tanıyla birlikte antibiyotik gereksinimi duyulmadan tedavi edilebilirken sinüzitin kronik bir hal alması halinde daha uzun bir tedavi süreci işleyecektir.
Alerjik Nezle Nedir?
Burun iltihabı rinit olarak adlandırılır. Alerji sebebiyle meydana gelen iltihap ise alerjik rinit olarak tanımlanır. Alerjik nezle toz, genetik yatkınlık, kimyasal, çim, hayvan tüyü, toz, küf, polen gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde alerjiye sebep olan maddeyle temas kesilmeli, bu maddeden uzak durulmalıdır.
Burun Kemiği Eğriliği
Burun ön tarafı kıkırdak ve arkası kemik olan bir yapıdır. Kıkırdak ve kemikten oluşan bu yapı septum olarak adlandırılır. Sinüzit gibi hastalıklara sebep olması mümkün olan bu durumun belirtileri şu şekildedir:
- Bitkinlik
- Bronşit
- Farenjit
- Ağızda kötü koku
- Nefes almada güçlük
Burun Kanaması
Burun kanamaları “ön” ve “arka burun kanamaları” olarak iki tipte görülebilir. Ciddi kanamalar, burnun arka tarafında oluşur ve bu tip kanamaların takibi gerekir. Genellikle yüksek tansiyon nedeniyle yaşlılarda görülür.
Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes almaya neden olur. Bu durum ise ağız kuruluğu, koku ve tat alma bozukluğu, uyku sorunları nedeniyle günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. İleri seviyedeki burun tıkanıklığı, ağızdan nefes alınması nedeniyle boğaz enfeksiyonlarına, horlamaya, yüksek tansiyona, ses kalitesinde düşüklüğe ve çocuklarda orta kulak sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi edilmelidir.
Nazal Polip
Sinüs ve geniz yolundaki mukus zarının iltihaplanması ile oluşur. Polipler, burun deliklerinden, boğaz bölgesine dek uzanabilirler. Bu tip oluşumlar, geniz yolunun tıkanmasına neden olabilir. Nazal polipler, tıbbi tedavi veya cerrahi müdahale ile yok edildikten sonra tekrar büyüyebilir. Takip edilmesi gerekir.
Burun ve Sinüs Tümörleri
Burun ve burun çevresindeki sinüslerde iyi ve kötü huylu tümörler görülebilir. İyi huylu olanlar arasında en sık "papillom" adı verilen tümörlere rastlanır. Papillomlarda bazen kötü huylu tümör dönüşümü görülebilir. Daha nadir görülen iyi huylu tümörler arasında osteomlar, fibromlar, nörinomlar sayılabilir. Gerçek tümör olmamalarına rağmen, içleri sıvı dolu kistler olan mukoseller de tümör benzeri şikayetler yaratırlar. Sinüslerde en sık rastlanan kötü huylu tümör cinsi yassı hücreli kanserdir. Daha nadir olarak adenoid kistik kanser, mukoepidermoid kanser, adenokanser, melanom, lenfoma, osteosarkom ve kondrosarkom görülür.