Burun Kırığı Ameliyatı

Burun kırığı ameliyatı, literatürde “Nazal Fraktür Onarımı” olarak yer almaktadır. Burun kırığı, çeşitli travmalar sonucunda meydana gelebilmekte ve acilen tedavi gerektirmektedir. Burun kırığı meydana geldikten sonraki 1-2 saat içerisinde doktor müdahalesi gerekmektedir. Erken müdahale oldukça önemlidir aksi takdirde ilgili bölgede hedeflenen düzelme sağlanamayabilir.

Burun kırığı ameliyatının başarısı, erken müdahaleye ve ameliyatı gerçekleştirecek doktorun uzmanlığına ve deneyimine bağlıdır.

Burun Kırığı Nedir?

Yüz bölgesinin en çıkıntılı ve en belirgin organı burundur. Dolayısıyla yüze gelen darbe ve travmalardan öncelikle ve en çok etkilenen organımız da burundur. Bu darbeler sonucu burun cildi, kıkırdak yapısı ve kemik yapılarında deformiteler olur ve bu deformiteler burun kırığı olarak adlandırılır.

Burun Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Burun kırıklarının erken dönem belirtileri, kemik ve kıkırdak yapı kırılmalarıyla farklılık gösterir. Yalnızca kıkırdak kırıklarında burunda şişme, morarma, kanama görülebilmektedir. Burun kırığına ek olarak kemik kırığı da görülürse göz altında şişme, morarma, burunda çökme ya da eğrilme gibi belirtiler görülebilmektedir.

burun-kirigi-ameliyati

 

Burun Kırıkları Neden Olur?

Vücutta kafa travmalarında etkilenen ilk bölge yüz bölgesidir. Yüzümüz birçok önemli organı içermesi ve dış dünyaya en açık bölgemiz olması sebebiyle travmalardan ciddi boyutta etkilenmektedir.

Burun kıkırdakları çok hassas olduğundan çabuk kırılır. Hatta bebek doğarken bile kırıldığı olabilir. Çocuk yaşta görülen kıkırdak eğriliği vakalarının bir kısmı bu şekildedir.

Burun Kırığı Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?

Burun kırığı erken dönemde tespit edilmişse çok basit müdahalelerle kırıklar düzeltilir. Bu süre ilk bir haftadır. Kırık gerçekleştikten sonra 1 haftadan uzun süre beklenirse eğer kemik ve kıkırdaklar kaynadığı için burun kırığı kalıcı hale gelir ve ameliyat gerekir.

Burun Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun kırığına müdahale erken ve geç olarak ikiye ayrılır.

Erken müdahalede, kemik ve kıkırdaklar burun cildini açmadan küçük manevralarla yerine getirilir. Daha sonra hem iç hem de dıştan atele alınır. Bu sayede kıkırdak ile kemiklerin hedeflenen şekilde kaynaması sağlanmaktadır.

  • Bazen de çeşitli nedenlerden dolayı burun kırığından hemen sonra müdahale edilmeyen durumlar mevcuttur.
  • Hasta burnunun kırıldığını fark etmeyebilir. Bu özellikle kıkırdak kırıklarında olur.
  • Basit bir kanama olabilir.
  • Kişi ağır bir travma geçirmiştir ve öncelik hayati organlara verildiği için burna müdahale edilmemiş olabilir.
  • Öte yandan kişinin sosyal sebeplerden dolayı o an ameliyat olmaya şartları uygun olmayabilir.
  • Yaralanmadan 7-10 geçmişse geç müdahaleden bahsedilir. Şişler indikten sonra solunum sıkıntısı ve burun deformitesinin bariz şekilde ortaya çıkar.
  • Böyle durumlarda burna müdahale daha komplikedir.
  • Açık ya da kapalı teknikle burun ameliyatı yapılır.
  • Burun kemik ve kıkırdakları kesilerek serbest hale getirilir. Sonrasında kesilen burun kemiği ve kıkırdakları ideal konumlarına getirilirler arından dikişler ve ateller aracılığıyla sabitlenirler.
  • Bazen de kemik ve kıkırdaklarda eksiklikler olabilir bu durumda kaburga ya da kulaktan alınan kemik ve kıkırdaklarla eksik dokular tamamlanır.

Burun Kırığı Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

  • Doktorun gerekli gördüğü durumlarda hasta bir gece hastanede kalabilir.
  • Ameliyat sonrasında meydana gelen morluk ve şişlikler ortalama 1 hafta içinde geçer.
  • Aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulunulmaması gerekir.
  • Burunda herhangi bir iz kalmamaktadır.
  • Üst dudak ve yanaklara soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır.
  • Soğuk kompres uygulaması, 15 dakika aralarla 45 dakika boyunca yapılmalıdır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Burun kırığı ameliyatı sonrasında atellerin alınma süresi 5-7 gündür. Ameliyat edilen bölgenin tam olarak kaynaması yaşa ve kişiye göre farklılık gösterebilmekle birlikte süresi 7-15 gündür. Ancak burnun şişliğinin geçmesi ve şekil alması, şekil bozukluğu iyileşme süreci 6-12 ay alabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

burun-hastaliklari
Burun Hastalıkları

Solunum ve koklama görevlerini üstlenen burun yüzün tam ortasında bulunur. Yapı olara…

Devamını Oku
alerjik-rinit-alerjik-nezle
Alerjik Rinit (Alerjik Nezle)

Alerjik rinit çağımızın en çok görülen hastalıklarından olmakla birlikte görülme…

Devamını Oku
sinuzit
Sinüzit

Sinüzit, yüzde bulunan kemiklerin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolması…

Devamını Oku