Dil Bağı Belirtileri ve Tedavisi

Dil bağı, bebeklerde doğum ile birlikte oluşabilen bir dil yapısı rahatsızlığıdır. Hepimizin bildiği gibi dil, fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirebilmesi için ağız içerisinde rahatça hareket etmektedir. Ancak dil bağının söz konusu olduğu durumlarda “dilde hareket kısıtlılığı” meydana gelmektedir.

Dil bağı tedavisi, cerrahi işlemle mümkündür. Ebeveynlerin bebeklerinde bu sorunu fark ettikleri anda doktora başvurmaları son derece önemlidir.

Dil Bağı Nedir?

Dil bağı, literatürde ankiloglossi olarak ifade edilmektedir. Dili ağız tabanı ile birleştiren ve frenulum adı verilen dokunun normalden kısa olduğu durumlarda dil bağı söz konusudur. Söz konusu bu durumun doğuştan olduğu ve yol açtığı sorunların da değişkenlik gösterdiği bilinmektedir. Dil bağı, bazı bebeklerde hiçbir şikayet oluşturmazken bazılarında ise dil hareketlerinin kısıtlı olmasına bağlı beslenme ve konuşma bozukluklarına yol açar.

Dil bağı meme emerken zorluk yaşayan bebeklerde erken teşhis edilebilir fakat diğer hafif olgularda konuşma çağına gelene dek fark edilmeyebilir.

Dil Bağı Belirtileri Nelerdir?

Dil bağı belirtileri bebeklerde birçok yerde kendini gösterebilir. Bunlar şu şekildedir:

Meme emme sorunları: Bebeğin meme emdiği sırada güçlük çekmesidir. Dil bağı meme emmeye engel olacağı için bebek normal emme yapamaz, bunun sonucunda annenin memesinde de kuruma ve çatlaklar da meydana gelebilir. Belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Emme sırasında memeye yapışma ve yapışık kalma güçlüğü
  • Emmenin çok uzun sürmesi ve bir sonraki emme aralığının kısa olması
  • Bebeğin sürekli aç gibi olması
  • Kilo alma hızının beklenenden az olması
  • Emme sırasında ses çıkartma
  • Memeyi ısırmaya çalışma
  • Emme sonrasında hemen kusma

Ancak belirtmek gerekir ki bu belirtilerin kaynağı sadece dil bağı olmayabilir, altta yatan farklı nedenler de bulunabilir. Yukarıda bahsi geçen belirtiler mevcutsa bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Annenin memesinde neden olduğu sorunlar: Bebeğin sağlıklı emme yapmaması annenin meme başında tahrişlere, kurumaya, çatlaklara, ağrıya ve bunlar sonucunda mastit adı verilen meme iltihaplanmasına yol açabilir.

Konuşma bozukluğu: Emmeyi etkilemeyen hafif dereceli dil bağları konuşma başlayana kadar fark edilmeyebilir. Konuşma esnasında “d”, “n” ve “t” harflerini söylerken birtakım problemler olabilir. Dil bağı olan çocuklar söz konusu harfleri içeren kelimeleri doğru söylemekte güçlük çekebilirler.

dil-bagi-tanisi

 

Dil Bağı Tanısı Nasıl Konur?

Ebeveynler, bebeklerinde dil bağı belirtilerini fark ettiklerinde doktora başvurmalıdır. Doktor, dil bağı varlığından şüphe edilen bebeği fiziksel muayene eder ve tıbbi öyküsünü alır. Bunların sonucunda dil bağı tanısı konması mümkündür.

Dil bağı için genel geçer bir tanımlama mevcut değildir ancak yeni doğmuş bebeklerde serbest olarak duran dilin uzunluğu 16 milimetreden uzundur. Bu uzunluğun 11 milimetreden kısa olması halinde dil bağı söz konusu olabilmektedir. Söz konusu bu birimin 7 milimetreden küçük olduğu durumlar da mevcuttur ve ciddi bir dil bağı sorunu vardır.

Dil Bağı Tedavisi Nasıl Olur?

Dil bağının tedavisinde cerrahi işlemler, doktorların öncelikli olarak tercih ettiği işlemler değildir. Yeni doğmuş bir bebekte ilk aylarda neredeyse sorun yaratmayan dil bağı, bazen sadece düzenli hasta takibi yapılması ile geçebilmektedir. Ancak her vaka, düzenli hasta takibi ile yüz güldürücü sonuçar vermemektedir.

Hastanın hayat fonksiyonlarını olumsuz derecede etkileyen bir dil bağı söz konusu olduğunda “frenotomi” olarak adlandırılan cerrahi müdahalenin yapılmasına karar verilmektedir. Frenotomi, dil bağı tedavisinde sıklıkla başvurulan bir cerrahi işlemdir. İşlem esnasında ağrı, acı ve kanama gibi durumlar oldukça az miktarda görülmektedir. Bu işlem dil bağının kesilmesi ve gerekiyorsa oluşan yaranın dikilmesi şeklindedir.

Cerrahi müdahale sonrası dil bağı tedavi edilmiş olur ve hastanın yaşam fonksiyonları olumsuz şekilde etkilenmeye devam etmez.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çocuk KBB
Çocuk KBB

Kulak, burun ve boğaz sorunları çocuklarda oldukça yaygındır. Bunun nedeni …

Devamını Oku
dil-bagi
Dil Bağı

Herkesin dilinin altında frenulumu isimli bir doku dizisi bulunur. Dilin alt kısmı il…

Devamını Oku
horlama-ve-uyku-apne-sendromu
Horlama ve Uyku Apne Sendromu

Horlama uyku sırasında nazofarenks(geniz bölgesi) farenks (Bademcikler, küçük di…

Devamını Oku