Kulak Kiri

Kulak kiri, dış kulak yolundaki bezler tarafından üretilen salgıların ve epitel döküntülerinin birleşmesi ile oluşmaktadır. Kulak kiribuşon olarak da bilinmektedir. Kulak burun boğaz doktorunun muayenesi gerekmektedir.

Kulak Kiri (Buşon) Nedir?

Kulak kiri diğer adıyla buşon; dış kulak yolundaki bezler tarafından üretilen özel salgının, yağ glandları salgısı ile epitel döküntülerin birleşmesi sonucunda oluşan maddedir. Kulak kiri, mantar ve bakteri üremesini engeller. Ayrıca yağlı ve yapışkan olan bu madde yani buşon, dış kulak yolu girişinde bulunan kıllarla birlikte dışarıdan girebilecek toz, canlı böcek ve diğer yabancı oluşumların girişini engellemektedir.

Tüm bu bilgilerden habersiz olan kişiler, kulak kirini kulak temizleme çubukları ile temizleme gayreti içindedirler. Bu eylem hem dış kulak yoluna hem de kulak zarına zarar verebilir, dış kulak yolunda yaratılan cilt sıyrıkları bakteri ve mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.

Kulak Kiri Tıkanıklığı

Normal olarak dış kulak yolu kendiliğinden temizlenir. Kulakta biriken kir, çene eklemi hareketleri yardımıyla partiküller halinde düşer. Ucunda pamuk bulunduran çöpler, kiri ileriye itmekten başka işe yaramazlar. Kulak içerisine sokulan yabancı cisimler, kulak kirinin kulak zarına doğru itilmesine ve dolayısıyla kirin daha derinlere gitmesine neden olmaktadır.

Kulak kiri bazı kişilerde az üretilir. Bu durum, kulağı kaşıma isteğine ve kaşımaya bağlı olarak gelişen enfeksiyona zemin hazırlayabilir. Bazılarında ise kulak kiri, dış kulak yolunu tamamıyla tıkayacak kadar fazla üretilir. Özellikle deniz mevsiminde ve banyo sonrasında kulak içinin ıslak kalması sonucu su çeken kulak kiri şişip aniden dış kulak yolunu tıkar. Hasta işitme kaybı şikâyeti ile gelir. 

Tıkayıcı kulak kiri tekrarlama özelliğine sahiptir. Bu hastalar daha önce kulaklarını yıkatmış oldukları için doğrudan kulak yıkatma isteğiyle gelmeleri nadir değildir. Bazı hastalar, başka sebeplere bağlı olarak gelişen işitme kaybına sahip oldukları halde kulak yıkatma isteğiyle gelebilirler.

kulak-kiri

 

Kulak Kiri (Buşon) Nelere Yol Açar?

Kulak; dış kulakorta kulak ve iç kulak olmak üzere toplam 3 bölümden oluşmaktadır. Kulak kanalı olarak da bilinen dış kulak yolunda mevcut olan bezler birtakım salgılar üretmektedir. Bu salgıların görevi, toz gibi yabancı maddeleri tutup kulak zarını korumaktır.

İdeal durumlarda kulak salgısı dışarı atılmaktadır. Fakat bazı durumlarda kulak salgısı dışarı atılmaz ve birtakım tıkanmalara neden olur. Bunun sonucunda aşağıda yer alan şikâyetler ile karşılaşılabilir:

  • İşitmede güçlük
  • Kulakta tıkanıklık hissi
  • Kulak çınlaması (tinnitus)
  • Kulak uğuldaması veya kulakta çıtırtı benzeri sesler
  • Kaşıntı

Neden Kulak Kiri (Buşon) Birikir?

Bazı nedenlerden dolayı kulak kiri (buşon) birikebilmektedir.

Kulak kiri (buşonbirikme sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Kulağı temizleme amacıyla ince pamuklu çubukların kulağa sokulması
  • Kulak içerisinde yabancı cisim sokulması
  • Tozlu ve kirli ortamlarda bulunma, çalışma
  • Dış kulak yolundaki darlık sebebiyle kulak kirinin dışarı atılamaması
  • Denize girme ve banyo esnasında dış kulak yolundaki salgının şişmesi

Kulak Kiri (Buşon) Nasıl Temizlenir?

Kişilerin, kulaklarına ince pamuklu çubuk gibi yabancı cisimleri sokması oldukça tehlikelidir. Kulak kirine (buşon) bağlı şikâyetlerin varlığında mutlaka kulak burun boğaz uzmanına gidilmesi gerekmektedir. Doktor, muayene sonucunda kişide rahatsızlık hissine neden olan kulak kirini farklı yollarla temizlemektedir.

Kulak kiri (buşon) temizleme yolları şu şekildedir:

  • Küret: Öncelikle kulak içerisine kulak kirinin yumuşaması amacıyla özel bir solüsyon damlatılmaktadır. Sonrasında kulak kiri küreti ile kulak kiri temizlenmektedir.
  • Aspirasyon: Tıpkı küret uygulamasında olduğu gibi aspirasyonda da kulak kirinin yumuşaması için kulak içerisine solüsyon damlatılmaktadır. Daha sonrasında kulak kiri, vakumlama yöntemiyle çekilmektedir.
  • Lavaj: Lavaj işlemi, kulağın yıkanması olarak da bilinmektedir. Küret ve aspirasyon işlemlerinde olduğu gibi öncelikle kulak kirinin yumuşaması için özel bir solüsyon kulak içerisine sürülmektedir. Sonrasında temizlenecek kulak, yere bakacak pozisyonda baş ise yana doğru yatırılmaktadır. Kulak kiri (buşon) komple temizlenene kadar özel bir solüsyon kulak içerisine damlatılmaktadır.
 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

isitme-kaybi
İşitme Kaybı

İşitme kaybı, her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ancak riskin yaşlı kişilerd…

Devamını Oku
bas-donmesi-vertigo
Baş Dönmesi (Vertigo)

Vertigo (Baş Dönmesi); kişinin kendini dönüyor, düşüyor veya bir yöne doğru savruluyo…

Devamını Oku
orta-kulak-iltihabi-otitis-media
Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media), östaki tüpü aracılığıyla nazofarenksten orta kula…

Devamını Oku