Meniere Hastalığı

İç kulak tansiyonu olarak bilinen meniere hastalığı, aniden başlayan ataklarla görülür. İç kulakta bulunan ve endolenf adı verilen sıvının artmasıyla birlikte baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve işitme kaybı gibi ani ataklar meydana gelir. Toplumda 30-60 yaş aralığında görülen meniere hastalığı erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir. Meniere hastalığı tek bir kulağı etkileyebileceği gibi her iki kulağı da etkileyebilir. Ancak hastaların yaklaşık 3’te 2’sinin tek kulağında hastalık olduğu belirtilmektedir. Geriye kalan 3’te 1’inde ise her iki kulakta hastalık söz konusudur.

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere hastalığında şiddetli baş dönmeleri meydana gelir. Bu baş dönmeleri 30 dakika ile 24 saat arasında sürebileceği gibi genellikle 30 dakika ile 2 saat arasında sürmektedir. Bu süreçte baş dönmesine mide bulantısı ve kusma gibi problemler eşlik edebilir. Aynı zamanda kulak çınlaması ve kulakta dolgunluk hissi baş dönmesi ataklarının habercisi olarak kabul edilmektedir. İç kulak tansiyonu olarak bilinen meniere hastalığının normal tansiyon ile herhangi bir alakası yoktur. İç kulak tansiyonunun artmasıyla birlikte dakikalar veya saatler süren nöbetler söz konusu olur. Ancak bu nöbetlerin ne sıklıkla ve ne zaman geleceği bilinmemektedir. Her nöbet aynı şiddette olmayacağı gibi hastalık kendiliğinden düzelebilir veya baş dönmesi dayanılmayacak kadar şiddetli bir hal alabilir.

Meniere Hastalığının Nedenleri

Meniere hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak baş dönmesini tetikleyen unsurlar stres, yorgunluk ve aşırı tuz tüketimi olarak sıralanmaktadır. Meniere hastalığına neden olduğu düşünülen diğer faktörler ise ciddi infeksiyonlar, göz iltipları ve kulak ameliyatları olarak belirtilir. Meniere hastalığına neden olabileceği ifade edilen bağışıklık sistemi hastalıkları ve bazı alerjiler de hastalığın başlangıcı olabilir. Meniere hastalığına neden olmasa da bazı hastalıkların meniere ataklarına yol açtığı belirtilmektedir. Bu hastalıklar; şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, guatr, nörolojik ve duygusal hastalıklar olarak sıralanmaktadır.

meniere-hastaligi

 

Meniere Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle genç kadınlarda görülen meniere hastalığı, nöbetler şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Nöbetler birkaç saat sürebileceği gibi günlerce de sürebilir. Nöbetlerin hangi sıklıkla ve ne zaman geleceği bilinmemektedir. Meniere hastalığının başlıca belirtileri baş dönmesi, işitmede azalma, kulakta dolgunluk hissi ve kulak çınlamasıdır. Meniere hastalığı baş ağrısına neden olmaz. Ancak bulantı ve kusma durumunda halsizliğe neden olabilir. Sinsi hastallıklardan biri olan meniere hastalığı yavaş ilerlediği gibi bu süreçte hiç belirti vermeyebilir. Aynı zamanda belirtilerin siddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

  • Baş dönmesi
  • Geçici işitme kaybı
  • Kulakta dolgunluk hissi
  • Kulak çınlaması
  • Her seferinde en az 10 dk. Süren vertigo atakları

Meniere Hastalığı Tanısı

Meniere hastalığı şüphesi var ise bir an önce KBB (kulak burun boğaz) uzmanına başvurmalısınız. Öncelikle hastalığın teşhisini kolaytırmak adına hastalık öyküsünü ve şikayetlerinizi detaylıca doktora anlatmalısınız.

Meniere Teşhisi İçin Gerekli Testler

  • Rotasyon testi veya denge düzlemi testi
  • Elektrokokleografi (EcoG)
  • İşitsel beyin kökü cevabı (ABR)
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Manyatik rezonans görüntüleme (MR)
  • ASD

Meniere Hastalığı Tedavisi İzmir

Menierenin kesin nedeni bilinmediği için henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak adına çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Meniere tedavisinde öncelikle baş dönmesinin etkilerini azaltmak ve baş dönmesinin önüne geçebilmek adına ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Çeşitli ilaçlar ile baş dönmesi atakları önemli bir oranda azaltılır. İlaç tedavisinin yanı sıra baş dönmesini tetikleyen tuz tüketimini kısıtlamak baş dönmesini azaltmaya yardımcı olan etkenlerdendir. Meniere tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de kulağa enjekte edilen antibiyotik uygulamasıdır. Ancak işitmeye yardımcı olduğu bilinen mikroskobik kıl hücrelerin zarar görebileceği ihtimali nedeniye pek tercih edilmemektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

young-man-suffering-from-pain-right-ear-blue-background-medical-concept-diseases-ear-inflammation-ear
Tinnitus (Kulak Çınlaması)

Hasta tarafından genellikle uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde, şiddeti kiş…

Devamını Oku
otorhinolaryngologist-examines-patient-ear-with-otoscope
Ventilasyon Tüpü (VT) Uygulaması

Ventilaston tüpü (VT) uygulaması, kulakta genze akması gereken sıvıların birikmesi so…

Devamını Oku
isitme-kaybi
İşitme Kaybı

İşitme kaybı, her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ancak riskin yaşlı kişilerd…

Devamını Oku