Nazal Polip

Nazal polip, nazal mukozada iltihap oluşması sonucu burun içinde ve burun yanındaki boşluklarda meydana gelen pembe renkli kitlelerdir. Burun deliklerinden başlayarak boğazın alt kısımlarına dek uzanabilen nazal polipler, ağrısız ve iyi huylu olmalarıyla bilinmektedir.

Nazal poliplerin burun içi papillomu ile karıştırılmaması gerekmektedir. Bu iki durum birbirinden çok farklıdır. Burun içi papillomu tümöral bir yapıya sahiptir ve karnabahar şeklindedir.

Nazal polip tedavisi, ayrıntılı muayene sonrasında doktorun uygun gördüğü yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Tedavi medikal olabildiği gibi cerrahi yollarla da mümkündür.

Nazal Polip Nedir?

Burun polipleri ya da nazal polip, burun ve sinüs boşluklarının içini döşeyen ve bir örtü görevi gören mukozanın neden olduğu bir sağlık sorunudur. Nazal poliper, soluk pembe renkli ve iyi huylu olduğu bilinen oluşumlardır. Toplumdaki erişkin kişilerde nazal polip görülme sıklığı yaklaşık %1-4 arasındadır.

Burun Polip Belirtileri Nelerdir?

Burun polipleri, sinüs ağzını tıkamadığı veya bu polipler büyük boyutlara ulaşmadığı sürece çoğunlukla belirti vermediğini söylemek mümkündür. Fakat polip, sinüs ağzını tıkarsa burun boşluğu içerisinde üretilen mukus salgısı kendisini dışarı atamaz ve sinüslerin içerisinde koyulaşarak iltihaba sebep olur. Ayrıca çok büyük polipler burun boşluğunu doldurarak burun tıkanıklığı, horlama, koku alma bozukluğu, ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı gibi belirtilere neden olabilir.

Nazal Polip Neden Olur?

Nazal polip nedenleri arasında alerji, astım, genetik yatkınlık ve kronik sinüzit rol oynamaktadır. Burun içerisinde meydana gelen kronik bir inflamasyon sonucu burun mukozasında ödem ve daha sonrasında içerisinde yoğun sıvı birikimi olan polip adı verilen yapılar oluşur.

Nazal Polip Kanser midir?

Nazal polip, burun boşluğunun ve sinüslerin iltihaplanması sonucu meydana gelmektedir. Gerçek nazal polipler kanserli değildir. Nazal polipler, burun içi papillomundan farklıdır ve bu ikisinin karıştırılmaması gerekmektedir. Burun içi papillomu tümöral bir yapıya sahiptir. Nazal poliplerin iyi huylu oldukları bilinmektedir.

Nazal Polip Tanısı Nasıl Konur?

Öncelikle doktor, hastaya teşhis koyma amacıyla birtakım sorular sorarak hasta öyküsü almaktadır. Fiziki muayene gerçekleştirilir. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda endoskopi ve sinüs BT gibi yöntemler uygulanır. Bu yöntemler sayesinde rahatlıkla teşhis konulmaktadır.

nazal-polip

 

Nazal Polip Tedavisi İzmir

Nazal polip teşhisi konduktan sonra doktor, hastanın durumuna uygun bir tedavi yöntemi uygulayacaktır. İzmir nazal polip tedavisinde doktorun uygun göreceği şekilde ilaç tedavisine veya cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Nazal Poliplerde Medikal Tedavi

Nazal poliplerin medikal tedavisinde genellikle burun içine uygulanan ya da ağızdan alınan kortikosteroid içerikli ilaç grupları kullanılmaktadır. Bunun sonucunda burun tıkanıklığının ortadan kalkması, koku almada artış ve burun akıntısında azalma gibi hayat konforunu artıran bir iyileşme süreci gözlenmektedir. Eğer nazal poliplere eşlik eden alerjik nezle ya da astım varsa antihistaminik grubu ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

Nazal Poliplerde Ameliyat Tedavisi

Nazal poliplerin tedavisinde bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Nazal polipler sinüs girişini tıkamış ve sürekli olarak enfeksiyona neden oluyorsa burun boşluğunu tümüyle dolduran ve ilaç tedavisine cevap vermeyen polipler ameliyat ile alınmalıdır.

Nazal poliplerde ameliyat tedavisi seçenekleri aşağıdaki gibidir:

  • Polipektomi: Nazal poliplerin cerrahi tedavisinde polipektomi seçeneği mevcuttur. Polipektomi yönteminde sinüslere tıraşlama işlemi yapılmaktadır. Bazen de tıraşlama yerine koparılması için temizlenmektedir. Bu ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılmaktadır.
  • Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS): Endoskopik sinüs cerrahisi, nazal poliplerin tedavisinde kullanılan en güncel ameliyat tekniğidir. ESC ya da FESS kısaltmalarıyla da adlandırılmaktadır. Endoskopik sinüs cerrahisinde dışarıdan hiçbir kesi yapılmamaktadır. Burun deliklerine endoskoplar yerleştirilir ve bu sayede ameliyat yapılacak bölge detaylı olarak görüntülenmektedir. Endoskoplara ek olarak kullanılan bazı aletler ile sinüslerdeki soruna müdahale edilmektedir.
 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sinuzit
Sinüzit

Sinüzit, yüzde bulunan kemiklerin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolması…

Devamını Oku
Çocuk KBB
Çocuk KBB

Kulak, burun ve boğaz sorunları çocuklarda oldukça yaygındır. Bunun nedeni …

Devamını Oku
burun-kanamasi
Burun Kanaması

Burun kanaması, basit ve endişe edilmeyecek nedenlerden kaynaklanabileceği gibi ciddi…

Devamını Oku