Septum deviasyonu halk arasında; burunda et, burunda kemik veya kıkırdak olarak da bilinmektedir.
Septum Deviasyonu (Burun İç Eğriliği) Nedir?
Sepum deviasyonu yani burun içi eğriliği, burun orta duvarının kayması sonucunda meydana gelen burun tıkanıklığıdır. Halk arasında birçok farklı tabir ile bilinmektedir. Bunlar; burun kemiği, burun eti ve kıkırdak olarak sıralanabilir.
Burnun ortadan ikiye ayrılmış bir yapısı vardır. Bu duruma literatürde “septum nasale” ismi verilmektedir. Sağlıklı bireylerde burun içerisindeki tünellerin eni ve boyu birbirine yakındır. Ancak septum deviasyonunda durum bu şekilde değildir.
Sağlıklı bireylerde septum orta hatta bulunur, sağ ve sol burun boşlukları eşit genişlikte olur. Septumun tamamı ya da bir kısmı eğriyse, orta hattan kaymışsa ve soluk alıp vermeyi kötü etkiliyorsa bu durum hastalık olarak tanımlanır. Eğri olan tarafta hava geçişi azalır ve bu durum sağlıksız bir ortam yaratır.
Burun içi boru gibi bir boşluk bulunmamaktadır ve her iki tarafta üçer adet olmak üzere “konka” adı verilen etler mevcuttur. Septumdaki eğrilik, konkalarda büyüme ve şişliğe neden olabilmektedir. Böyle bir sorunun varlığında “hipertrofi” meydana gelebilir ve burun tıkanıklığı daha da hissedilir duruma gelir.
Septum Deviasyonu (Burun İç Eğriliği) Belirtileri
Burun iç eğriliğinin en sık görülen belirtisi burundan nefes alıp vermede zorluk çekmedir. Hafif burun içi eğriliğine sahip bazı kişilerde belirtiler ancak soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar esnasında görülmektedir.
Burun tıkanıklıkları insanın hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır. Kişilerin hayat kalitesini olumsuz derecede etkileyen burun iç eğriliği için kbb muayenesi gerekmektedir.
Septum Deviasyonu Hangi Sorunlara Neden Olabilir?
Septum deviasyonunun neden olduğu sorunlar aşağıdaki gibidir:
- Horlama
- Apne
- Tekrarlayan sinüzit
- Farenjit
- Bronşit
- Yüz bölgesinde ağrı
- Baş ağrısı
- Geniz akıntısı
- Ses kalitesinde bozulma
- Burundan konuşma
- Östaki borusu tıkanıklığı
- Kulakta sıvı birikimi
Septum Deviasyonu (Burun İç Eğriliği) Tanısı Nasıl Konur?
Septum deviasyonu tanısı için öncelikle bir kulak burun boğaz hekimine gidilmesi gerekmektedir. Septum deviasyonunda tanı burnun endoskopik olarak detaylı muayenesi ile konmaktadır.
Gerekli durumlarda paranazal sinüs BT çektirilebilir.
Septum Deviasyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Septum deviasyonu tedavisi cerrahi işlemle mümkündür. Septoplasti ameliyatıyla burun kemiğindeki eğrilik düzeltilir. Septoplasti ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ameliyat genellikle hasta konforunu sağlamak amacıyla genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyon süresi yaklaşık 30-45 dakikadır. Ameliyat kesisi burun içinden yapılır. Ameliyat esnasında burun hava pasajını engelleyen kemikler çıkartılmaktadır. Kıkırdak eğriliklerinin düzeltilebilme imkânı varsa düzeltilir ve yerine konur. Burun etlerinde şişlik ve burunda şekil bozukluğu varsa aynı operasyon içerisinde düzeltilme imkânı mevcuttur. Ameliyat sonrası burna kanüllü silikon tampon konulur. Bu tamponlar, hastanın hava almasına engel olmadığından dolayı ameliyat sonrası dönem konforlu geçmektedir. Tamponun materyali silikon olduğundan dolayı alınma aşaması da daha konforludur.
Tamponlar ameliyat sonrası 2-5 gün arası çıkartılır.
Septoplasti ameliyatının başarısı %85-90 civarındadır. Ameliyat başarısı birçok faktöre göre değişmektedir. Bu faktörler; hastanın sorununa, doktorun alanındaki uzmanlığına ve deneyimine göre değişiklik göstermektedir.
Septoplasti Sonrasında Burun Kemiği Tekrar Büyür mü?
Septoplasti ameliyatı doğru teknikle, kurallara uygun biçimde ve alanında uzman bir kulak burun boğaz doktoru tarafından yapıldığı sürece ameliyat sonrasında tekrardan burun kemiği büyümesi görülmemektedir. Septoplasti ameliyatında hedeflenen sonuçların alınması %85-90 oranındadır.
Septoplasti Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte septoplasti ameliyatı sonrası süreç konforlu geçmektedir. Endişe edici herhangi bir durum yoktur. Ameliyat sonrası ilk 2 gün içerisinde burundan az da olsa kan gelebilir ve ilk hafta burun tıkanıklığı oluşabilir. Korkulacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Doktorunuz ameliyat sonrası gelişebilecek durumları detayları olarak anlatacaktır.
Septum Deviasyonu (Burun İç Eğriliği) Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Septum deviasyonu; horlama, apne, farenjit, tekrarlayan sinüzit ve bronşit gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Septum deviasyonu tedavi edilmediği takdirde horlama, uyku kalitesinde bozulma, farenjit atakları ve burun kanamaları gibi sorunlar sıklıkla görülmektedir.
Hem septum deviasyonu hem de burunda şekil bozukluğu olan hastalara aynı ameliyat seansı içerisinde gerekli cerrahi müdahaleler güvenle uygulanmaktadır.